Cukier – zły bohater diety?

arrow--right Wróć

Cukier otrzymał miano złego bohatera w naszej diecie. A może bardziej niż o sam składnik, chodzi o jego dawkę i postać, w jakiej jest przyjmowany? Sprawdźcie! 

Rodzaj CUkru A poziom glukozy

Powszechnie węglowodany w naszej diecie nazywamy cukrami. Podnoszą one w różnym stopniu poziom glukozy we krwi, w zależności od:

  • ich rodzaju,
  • sposobu obróbki w trakcie przygotowywania posiłku,
  • zawartości produktów białkowych i tłuszczowych w spożywanym przez nas daniu.

Im więcej cukrów prostych zawiera dany produkt (np. glukozy, fruktozy– owoce; sacharozy-cukier stołowy) tym szybciej i wyżej wzrośnie poziom glukozy we krwi (szybki wzrost energii, uczucie sytości), a to wpłynie na nadprodukcję insuliny przez komórki trzustki, która ten wysoki poziom glukozy szybko obniży (-> spadek energii, głód, osłabienie).

Do takich stanów nie powinniśmy doprowadzać naszego organizmu zbyt często, bo prowadzi do m.in. do nadwagi, otyłości, insulinooporności, czy cukrzycy typu II. Produkty takie mają wysoki indeks glikemiczny (IG). Są to np. słodycze, napoje słodzone, banany, arbuz.

Głównym źródłem węglowodanów w naszej diecie powinny być tzw. węglowodany złożone.

Węglowodany złożone

Węglowodany złożone wolniej  podnoszą poziom glukozy we krwi, na dłużej zatrzymują uczucie sytości oraz  w w mniejszym stopniu prowokują komórki trzustki do produkcji insuliny. Grupy produktów zawierające największe ilości węglowodanów złożonych to:

  • zboża,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • warzywa korzeniowe i bulwiaste,
  • owoce o niskim indeksie glikemicznym (IG).

Nie oznacza to, że możemy spożywać węglowodany złożone bez umiaru. Nadmiar węglowodanów w diecie wpływają na zwiększone wydzielanie insuliny co może przyczyniać się do zwiększonego apetytu, spadków energii, nadwagi, otyłości, chorób metabolicznych. Wysokie spożycie węglowodanów jest również przyczyną rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, a nie tłuszcze jak dotychczas sądzono.

cukry

Cukry owocowe

Jeżeli spożywamy owoce – cudownie! Lecz warto zachować umiar, bo obfitują w cukry proste. Głównie znajduje się w nich fruktoza. Jej nadmiar w diecie przyczynia się m.in. do niealkoholowego obtłuszczenia narządów wewnętrznych. Ta uwaga jest skierowana nie tylko dla osób, które dbają o zdrowie, ale również do tych, którzy chcą cieszyć się pięknym, płaskim brzuchem, proporcjonalnym do sylwetki.

Najlepiej spożywać 1 porcję owoców dziennie o niskim indeksie glikemicznym (IG), np.: agrest, czereśnie, borówki, truskawki, wiśnie, gruszki, mandarynki, jabłka, pomarańcze śliwki. Owoce o wysokim indeksie glikemicznym (IG) warto spożywać tuż po intensywnym treningu, by szybko odbudować glikogen, który jest paliwem dla pracujących mięśni.

 

Więcej porad od dietetyka Pauliny Jamrozik, znajdziecie na naszym kanale YouTube!